czwartek, 20 września 2012

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów


Składniki:
pęczek białych szparagów,
1 łyżka posiekanego koperku,
1 litr rosołu drobiowego (może być z kostki),
2 cebule,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki dobrej śmietany 22%
sól, pieprz biały i cukier do smaku.

Od szparagów oddzielić główki, odłożyć. Pozostałe części pokroić na kawałki.
Przygotować bulion, włożyć do niego szparagi bez główek. Doprawić przyprawami.
Gotować około 20 minut.
Cebulę zeszklić na maśle i dodać do bulionu. Wlać śmietanę, zmiksować.
W drugim garnku obgotować główki szparagów, ok. 5 minut. Odcedzić.
Nałożyć na talerz zupę, położyć kilka główek szparagowych i posypać koperkiem.
Można podawać z groszkiem ptysiowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz