środa, 19 września 2012

Wino Ciociosan - przepis

Wino Ciociosan


Wino jest rewelacyjne, ale ważne są dokładnie odliczone poniższe składniki !!!

Składniki:
15 l wody,
5 kg cukru,
sok z 2 cytryn,
skórka otarta z 2 cytryn,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżeczka imbiru,
36 ziaren ziela angielskiego,
25 ziaren pieprzu czarnego,
24 goździki,
1 łyzeczka gałki muszkatałowej,
4 paczki cukru waniliowego,
20 dkg drożdży,
20 dkg rodzynek,
2 kg ryżu sypkiego.

Do 25 litrowego gąsiora wrzucamy wszystkie składniki.
Okres fermentacji 1 miesiąc.
Po miesiącu zlewamy w buteleczki.
Możemy spożywać po miesiącu, ale im starsze tym lepsze ...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz