środa, 19 września 2012

Kluski ziemniaczane z kiszoną kapustą i boczkiem

Kluski ziemniaczane z kiszoną kapustą i boczkiem


Składniki:
2 kg ziemniaków surowych,
1 kg ziemniaków ugotowanych,
2 jajka,
1 szklanka maki,
sól do smaku.

Dodatki:
1,5kg wędzonego boczku,
1 kg kiszonej kapusty,
2 cebule,
6 łyżeczek cukru,
olej do smażenia.

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce. Odcisnąć sok, a osad czyli krochmal dodać do ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki zmielić i dodać do surowych ziemniaków, dodać sól, mąkę i jajka. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę.
Łyżką kłaść kluski do osolonego wrzątku, gotować ok. 8 minut.
Gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, następnie odsączyć.
Boczek i cebulę pokroić, podsmażyć, polać kluski, wcześniej przesmażone na tłuszczu.
Podajemy z kapustą kiszoną usmażoną na oleju, z dodatkiem cebuli i cukru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz