środa, 19 września 2012

Maślaki słodko-kwaśne

Maślaki słodko-kwaśne



Składniki:
1kg małych maślaków,
2 czerwone papryki,
kwasek cytrynowy.

Zalewa:
3 szklanki octu,
3 szklanki wody,
2 cebule w piórka,
6 łyżek cukru,
sól do smaku.

Na każdy słoik - po 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, płaska łyżeczka gorczycy.

Grzyby oczyścić, paprykę pokroić w paseczki, cebulę w piórka.
Włożyć do osolonego wrzątku i zakwasić lekko kwaskiem. Gotować 15 minut.
Wyjąć i przelać zimną wodą.
Zagotować zalewę.
Grzyby, paprykę i cebulę włożyć do słoików z przyprawami, zakręcić i odwrócić do górny dnem. Ostudzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz