środa, 19 września 2012

Pampuchy

Pampuchy


Składniki:
2,5 dag drożdży,
0,25kg mąki,
1 szklanka mleka,
2 łyżki oleju,
2 żółtka,
sól,
cukier,
mąka do formowania.

Drożdże rozmieszać z częścią mąki, mlekiem, cukrem i szczyptą soli.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną dodać resztę mąki, żółtka i olej.
Wyrobić ciasto, aż będzie lśniące. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta uformować wałek, pokroić, robić kule o średnicy ok. 5cm.
Garnek z wrzątkiem obwiązać gazą.
Układać pampuchy, przykryć głębokim naczyniem.
Parować ok. 10 minuty.
Podawać polane masłem i posypane cukrem, polewą czekoladową lub jako dodatek do mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz