czwartek, 20 września 2012

Chutney śliwkowy

Chutney śliwkowy



Składniki:
1 kg śliwek,
1 duża cebula,
2 duże jabłka,
8 daktyli,
1duża papryczka chilli lub 2 małe,
5 czubatych łyżek cukru,
100 ml octu,
10 goździków,
kawałek laski wanilii,
1/2 łyżeczki imbiru,
1 szklanka wody.

Śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paseczki, jabłka na małe kawałki, a daktyle w drobne paseczki.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i szczyptę soli. Gotujemy.
Dodajemy wszystkie owoce i warzywa oraz przyprawy, dusimy ok. 10 minut.
Gorące wlewamy do słoików. pasteryzujemy ok. 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz