środa, 19 września 2012

Ciasto Żyd - stary sprawdzony przepis

Ciasto Żyd - stary sprawdzony przepis


Składniki:
0,5 kg mąki wrocławskiej,
125 dag Palmy,
0,5 szklanki mleka,
0,75 kostki drożdży,
6 żółtek,
1/3 szklanki cukru,
2 kostki dobrego masła,
90 dkg rodzynek.

Utrzeć 6 żółtek z 1/3 szklanki cukru.
Rozpuścić 0,5 kostki Palmy z 1/3 szklanki letniego mleka.
Sparzyć 90 dkg rodzynek.
Do miski przesiać 0,5 kg maki i dodać szczyptę soli.
Rozrobić około 3/4 kostki drożdży z łyżką cukru, łyżką mąki i mlekiem (zaczyn musi mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawić do wyrośnięcia.
Do przesianej w misce mąki dodać utarte z cukrem żółtka - wyrobić.
Dodać Palmę z mlekiem i zaczyn z drożdży. Porządnie wyrobić.
Ciasto musi być nieco mocniejsze niż na drożdżówkę.
Wyrobione ciasto już nie rośnie !!!
Dzielimy ciasto na 3 części.
Roztopić 0,5 kostki masła.
Przygotować około 1,5 kostki masła i podzielić to na 3 części.
Rodzynki sparzone również dzielimy na 3 części.
Każdą część rozwałkować, posmarować masłem, posypać cukrem i rozłożyć rodzynki.
Zwinąć jak strudel. Na wierzch polać roztopionym masłem i jeszcze raz posypać cukrem.
Piec około 30 minut, w temperaturze około 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz