środa, 19 września 2012

Kluski z kartofli z boczkiem i cebulą

Kluski z kartofli z boczkiem i cebulką


Składniki:
15 dużych ziemniaków,
3-4 łyżki mąki,
2-3 jaja,
2 duże cebule,
20 dag boczku,
sól do smaku.

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Odcisnąć powstały sok, ale nie wylewać.
Do ziemniaków dodać mąkę i sól do smaku.
W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli.
Do wrzątku kłaść łyżką kluski, nie przerywać gotowania, często mieszać.
W międzyczasie w odłożonym soku wytrąci się mąką, należy ją wraz z pozostałym sokiem dodać do wody z kluskami. Gotować ok. 10 minut. Wyjmować kluski do zimnej wody.
Na patelni podsmażyć boczek z cebulą.
Gorącym zalać kluski.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz