czwartek, 20 września 2012

Ogórki meksykańskie

Ogórki meksykańskie



Składniki:
2kg ogórków,
1 łyżka chilli w proszku,
1 łyżka słodkiej papryki,
4 łyżki soli,
2 główki czosnku,
1/2 szklanki oleju,
1/2 szklanki octu,
1 szklanka cukru,
4 liście laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego,
6 ziaren pieprzu czarnego,
4 łyżki gorczycy.

Ogórki pokroić w plasterki o grubości 2-3 centymetry.
Posypać solą i odstawić na 12 godzin.
Po tym czasie należy zrobić zalewę. Do garnka wlać olej, dodać zmiażdżony czosnek, chilli, paprykę i przyprawy. Zagotować i gorącym zalać ogórki.
Ocet należy zagotować z cukrem i gorącą również wlać do ogórków.
Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 12-14 godzin.
Włożyć do słoików, nie pasteryzować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz