czwartek, 20 września 2012

Grzyby po staropolsku

Grzyby po staropolsku


Składniki:
20 dag suszonych grzybów,
1 litr mleka,
1 cebula,
1 łyżka mąki,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 szklanki dobrej (tłustej) śmietany,
natka pietruszki,
sól,
pieprz,
masło.

Grzyby zalewamy mlekiem i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie dodać trochę wody i gotować do miękkości na małym ogniu.
Na patelnie wyłożyć łyżkę masła i zrumienić cebulę. Na koniec dołożyć łyżkę mąki.
Dolewać wywar, który powstał z gotowania grzybów i 1/2 szklanki śmietany.
Włożyć grzyby i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz