środa, 19 września 2012

Powidła śliwkowe z porto

Powidła śliwkowe z porto


Składniki:
1kg dojrzałych węgierek,
1/2 kg cukru,
150 ml porto,
1/4 łyżeczki imbiru,
6 goździków,
1/2 łyżeczki cynamonu,
50 g cukru żelującego.

Śliwki pokroić, usunąć pestki.
Śliwki wymieszać z cukrem, porto i przyprawami.
Odstawić na dobę.
Po tym czasie cukier żelujący, dodać do owoców.
Zagotować, cały czas mieszać, około 2 minut.
Gorącymi napełnić słoiki i ustawić do góry dnem, aż do ostygnięcia.



1 komentarz:

  1. Najlepsza śliwka na powidła jest jednak z Polski. Taka którą stosują do https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe bo jest bardzo naturalna bez żadnych ulepszaczy.

    OdpowiedzUsuń