czwartek, 20 września 2012

Szynka kujawska z kością

Szynka kujawska z kością


Składniki:
szynka z kością,
sól,
czosnek.

Solanka:
woda,
sól,
ziele angielskie,
listek laurowy,
czosnek,
majeranek.

Szynkę nacieramy solą i czosnkiem i odstawiamy na 12 godzin.
Przygotowujemy solankę:
- do przegotowanej, ostudzonej wody dodajemy sól. Soli powinno być tyle, aby surowe jajko włożone do niej wypłynęło.
Dodatkowo gotujemy trochę wody z przyprawami i czosnkiem, wlewamy do solanki.
Układamy szynkę w kamiennym garnku lub misce, zalewamy solanką - cała szynka musi być zakryta solanką, przyciśnięta talerzem i obciążona kamieniem.
Moczymy od 7 do 14 dni, zależy od wielkości szynki.
Po wyjęciu należy szynkę osuszyć i ugotować na małym ogniu.
Jeśli chodzi o czas, to zasada jest prosta 1 kg = 1 godzina gotowania.
Ugotowaną osuszamy, smarujemy miodem zmieszanym z olejem i nacinamy w kratkę.
Pieczemy w piekarniku, aż zarumieni się skórka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz