piątek, 17 sierpnia 2012

Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

SUSZONE POMIDORY Z CZOSNKIEM I BAZYLIĄ




Składniki:

2 kg pomidorów LIMA
Świeża bazylia
Sól
Pieprz
3 główki czosnku
Oliwa z oliwek

Pomidory kroimy na grubsze plasterki i suszymy w suszarce.
Należy pamiętać, aby nie były twarde na koniec suszenia. Powinny być jak żelki Haribo :)
Na suszarkę wkładamy również nieobrane ząbki czosnku na ok. 2 godziny.
Po wyjęciu zdejmujemy skórkę z czosnku, która doskonale odchodzi.
Do słoiczka wkładamy warstwę czosnku upieczonego i świeżego, posypujemy solą i pieprzem, na to bazylię i pomidory. Na to układamy kolejną warstwę składników i przesypujemy solą i pieprzem.
Zalewamy całość oliwą.
Pasteryzujemy w piekarniku  w 160 stop. ok. 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz