Śliwki nadziewane orzechami w słoiczkach
Składniki:
1 kg śliwek, najlepiej twarde węgierki,
1/2 kg orzechów włoskich.
Syrop:
1 litr wody,
2 kg cukru,
3-4 gwiazdki anyżu.
Połówki orzechów uprażyć na suchej patelni.
Śliwki przekroić na połówki i wyjąć pestki.
Do środka każdej śliwki włożyć uprażone orzechy.
Zagotować syrop z anyżem, lekko przestudzić i zalać śliwki.
Odstawić po przykryciem na całą dobę.
Następnie zlać syrop i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, włożyć śliwki i zagotować.
Odstawić na kolejną dobę. Po tym czasie syrop znowu zlać i zagotować, czekać aż zgęstnieje.
Śliwki włożyć do słoików i zalać gorącym syropem.
Pasteryzować 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz