Bułeczki z makiem i słonecznikiem
Składniki:
1 litr mleka,
1,25kg mąki,
1 łyżka cukru,
0,25 kostki margaryny,
10 dag drożdży,
3 jajka,
szczypta soli,
słonecznik,
mak.
1 szklankę mleka podgrzać i dodać rozkruszone drożdże, dodać cukier, odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mleka podgrzać z tłuszczem.
Do miski wsypać 1 kg maki i sól. Dodać ciepłe mleko z tłuszczem, wymieszać i dodawać stopniowo jajka.
Do wyrobionego ciasta dodać wyrośnięte drożdże i trochę mąki.
Wyrobić porządnie, aby było pulchne i szkliste.
Następnie odstawić całość do wyrośnięcia.
Wykładamy ciasto na stolnicę, zagniatamy i formujemy bułeczki.
Układamy na blachę, smarujemy żółtkiem i posypujemy słonecznikiem lub makiem.
pieczemy od 10 do 12 minut w temperaturze 250 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz