poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Warzywna sałatka z ogórkami

WARZYWNA SAŁATKA Z OGÓRKAMI


Składniki: 

Małe ogóreczki;
Kalafior mały;
Pomidorki koktajlowe;
Papryczka chilli;
Cebulka;
Sól;
Koper w gałązkach dojrzały;
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca;
Ocet;
Cukier;
Woda.


W słoikach rozłożyć przyprawy wg uznania.
Kalafior w małych różyczkach obgotować 2 minuty.
Włożyć do słoików, na to na przemian ogóreczki, pomidorki, papryczkę i cebulę.
Zagotować zalewę - na 3 litry wody 1 litr octu.
Gorąca zalać w słoiki.
Pasteryzować ok. 25 minut.

Kapusta kiszona w słoikach

KAPUSTA KISZONA W SŁOIKACH


Składniki:
4 kg kapusty;
1 kg jabłek twardych;
0,5 kg marchewki;
3/4 szklanki soli.

Kapustę poszatkować, marchew i jabłka zetrzeć na grubych okach.
Wymieszać i osolić w misce.
Przykryć talerzem przyciśniętym kamieniem i przykryć ściereczką.
Odstawić na tydzień.
Po tym czasie nałożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.



Zielone pomidory Cioci Reni

ZIELONE POMIDORY CIOCI RENI


Składniki:
2 kg zielonych małych pomidorów;\
3/4 kg cebuli białej;
sól

Zalewa:
2 szklanki octu
4 szklanki wody
1 szklanka cukru;
pieprz;
ziele;
gorczyca.

Pomidory i cebulę kroimy w plasterki. solimy i zostawiamy na 12 godzin.
Odciskamy sok.
Przygotować zalewę.
W słoikach ułożyć cebulę, pomidory i cebulę.
Zalać gorącą zalewą i odstawić w ciemne miejsce.


Papryka z winogronami z Santiago

PAPRYKA Z WINOGRONAMI Z SANTIAGO



Składniki:
1 kg zielonych winogron;
2 kg czerwonej papryki;
1 litr octu;
2 litry wody;
1 szklanka miodu;
chrzan;
pieprz ziarnisty;
ziele angielskie;
gorczyca;
liście laurowe;
sól.

Zagotować zalewę z przyprawami, dodając ocet i miód.
W słoikach ułożyć chrzan w wiórkach, następnie warstwę winogron i w grubych plastrach paprykę, na koniec znów winogrona i chrzan.
Zalać wszystko gorącą zalewą z przyprawami.
Pasteryzować ok. 30 minut.

Nalewka z czerwonej porzeczki

NALEWKA Z CZERWONEJ PORZECZKI


Składniki:

2 kg owoców czerwonej porzeczki
1 litr spirytusu
1 litr wódki
0,5 kg cukru
5 łyżek miodu
10 goździków
kawałek cynamonu

Porzeczki zalać alkoholem i dodać goździki oraz cynamon.
Odstawić w słoju na 2 miesiące.
Następnie odlać alkohol, a owoce zasypać cukrem i dodać miód. Odstawić na 2 tygodnie.
Zmieszać alkohol z odcedzonym syropem.
Rozlać z buteleczki.
Gotowa po ok. 6 miesiącach.

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

NALEWKA Z ARONII Z LIŚĆMI WIŚNI



2 kg owoców aronii
1kg cukru
4 litry wody
2 litry spirytusu
2 cytryny (tylko sok)
300 liści wiśni

Aronię wrzucić do wody, dodać liście wiśni i gotować ok. 35 minut.
Odstawić na 24 godziny.
Następnie dodać cukier i sok z cytryny, znów zagotować.
Wystudzić i dodać spirytus.
Odcedzić i rozlać do butelek.
Powinna leżakować ok. 5 miesięcy.

niedziela, 19 sierpnia 2012

Winogrona w rumie

WINOGRONA W RUMIE



Składniki:
0,5 kg ciemnych winogron
0,5 litra rumu
Cukier puder

Winogrona układać w słoikach i przesypywać cukrem pudrem wg smaku.
Zalać rumem i zamknąć na minimum 2 miesiące.

Ogórki kiszone

OGÓRKI KISZONE



Ogórki
Sól
Chrzan
Czosnek
Koper (wyrośnięty)

Na dno słoika (0,5l) układamy sporą gałązkę kopru, pokrojone 3 ząbki czosnku, pokrojony w piórka chrzan ok. 4 cm. Na to ogórki.
Robimy zalewę solną, na 1 litr wody 2 łyżki soli. Zagotować i wystudzić.
Chłodną zalewą zalać ogórki i zamknąć słoiki.





Kurki marynowane

KURKI MARYNOWANE


Składniki:
2 kg kurek
1 litr wody
papryczka chilli
cebula
6 łyżek cukru
0,5 litra octu
gorczyca, ziele angielskie, listki laurowe, jałowiec

Kurki umyć i obgotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
Nakładać do słoików przekładając cebulą w piórka i plasterkami papryczki chilli.
Gorącą zalewą z przyprawami zalać kurki.
Pasteryzować ok. 25 minut.



Grzyby w sosie własnym

GRZYBY W SOSIE WŁASNYM

Składniki:
Grzyby
Sól

Grzyby pokroić w cienkie plasterki, lekko osolić.
Dusić, aż stracą 1/3 objętości.
Gorące ugniatać ciasno w słoikach i zostawić ok 1cm od góry.
Pasteryzować ok. 30 minut.
Następnego dnia znów pasteryzować 30 minut i kolejnego 20 minut.

Botwinka na zimę

BOTWINKA NA ZIMĘ


Składniki:
Buraczki młode z liśćmi
Kwasek cytrynowy
Sól
Czosnek

Buraczki z liśćmi umyć. Korzenie pokroić w cienkie plasterki, a liście poszatkować.
Zagotować 2 litry wody z 3 płaskimi łyżeczkami kwasku cytrynowego.
Buraczki i liście zalać zalewą i gotować 5 minut. Odcedzić buraczki od zalewy.
Do słoików włożyć po 5 ząbków czosnku w plasterkach, następnie buraczki z liśćmi i zalać zalewą.
Pasteryzować ok. 20 minut.

Papryka pieczona w zalewie

PAPRYKA PIECZONA W ZALEWIE


Składniki:
Papryka kolorowa
Czosnek
Sól
Oliwa

Umytą paprykę, osuszyć.
Upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C, aż skórka lekko się przyciemni.
Ostudzoną przekroić i usunąć pestki.
Papryki pokroić w grube pasy i posypać lekko solą.
Układać ściśle w słoikach, przesypując czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Zalać po sam brzeg oliwą.
Zamknąć słoik, nie pasteryzować.

piątek, 17 sierpnia 2012

Ogórki z pikantnym grillem

OGÓRKI Z PIKANTNYM GRILLEM



Składniki:

Ogórki (małe)
Marchewka
Cebula biała i czerwona
Przyprawa pikantna do grilla
Pieprz w ziarnach
Liść laurowy
Ziele angielskie
Gorczyca

Zalewa:

4 szklanki wody
2 szklanki octu
12 łyżek cukru
5 łyżek soli

Na dno słoika włożyć przyprawy i 1 łyżeczkę przyprawy do grilla.
Dołożyć plasterki cebuli i marchewki.
Włożyć ogórki.Zalać zalewą.
Pasteryzować ok. 15 minut.

Kiszona Sałata

KISZONA SAŁATA


Składniki:

1 główka sałaty zielonej
1 główka sałaty czerwonej
koper z łodygami
sól
czosnek
chrzan
gorczyca
woda

Na dno słoika układamy koper, wiórki chrzanu, kawałki czosnku i łyżeczkę gorczycy.
Na to sałatę kolorową warstwami.
Robimy zalewę: na 1 litr wody, 2 płaskie łyżki soli.
Zalewamy sałatę i odstawiamy.
Małosolna jest już po 2 dniach, a na kiszoną trzeba poczekać :)



Ćwikła Babuni

ĆWIKŁA Z CHRZANEM



Składniki:

2 kg buraczków
2 duże chrzany
10 dkg cukru
1 szklanka wody
1/4 szklanki wody
2 łyżki soli

Ugotowane buraczki zetrzeć na drobnej tarce. Chrzan również zetrzeć.
Zagotować wodę z cukrem, octem i solą. Gorącą zalewę wlać do buraków z chrzanem. Wymieszać.
Włożyć do słoików. Pasteryzować ok. 25 minut.


Ogórki musztardowe

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ



Składniki:

2 kg ogórków
liść laurowy
ziele angielskie
koper zielony
czosnek
pieprz

Zalewa:

5 szklanek wody
1 szklanka octu
2 szklanka cukru
3 łyżki soli
mała ostra musztarda

Ogórki pokroić na ćwiartki, włożyć do słoików. Dodać przyprawy i zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować 10 minut.


Sałatka Babci Wandy z kapusty białej

SAŁATKA BABCI WANDY




Składniki:

2 kg kapusty białej
2 słoik litrowy ogórków kiszonych
4 papryki czerwone
0,5 kg marchewki
3 cebule czerwone
2 cebule białe
sól

Zalewa:

7 szklanek wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
pieprz kolorowy, ziele angielskie, listki laurowe.

Kapustę poszatkować, cebulę w piórka.
Zasypać solą i odstawić na 12 godzin.
Po tym czasie odlać sok, dodać paprykę z mini paseczki, utartą marchew, ogórki z półplasterki, wymieszać.
Zalać gorącą zalewą i włożyć do słoików.
Pasteryzować ok. 30 minut.
\



Kapusta czerwona Dziadka Mariana

KAPUSTA CZERWONA DZIADKA MARIANA



Składniki:

4 kg kapusty czerwonej
4 łyżki soli
1 szklanka octu
1 szklanka wody
0,5kg cukru
goździki

Kapustę poszatkować, osolić i odstawić na dobę.
Po tym czasie odlać sok, dodać do zalewy i zagotować z goździkami.
Nałożyć kapustę do słoików i zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować ok. 20 minut.



Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

SUSZONE POMIDORY Z CZOSNKIEM I BAZYLIĄ




Składniki:

2 kg pomidorów LIMA
Świeża bazylia
Sól
Pieprz
3 główki czosnku
Oliwa z oliwek

Pomidory kroimy na grubsze plasterki i suszymy w suszarce.
Należy pamiętać, aby nie były twarde na koniec suszenia. Powinny być jak żelki Haribo :)
Na suszarkę wkładamy również nieobrane ząbki czosnku na ok. 2 godziny.
Po wyjęciu zdejmujemy skórkę z czosnku, która doskonale odchodzi.
Do słoiczka wkładamy warstwę czosnku upieczonego i świeżego, posypujemy solą i pieprzem, na to bazylię i pomidory. Na to układamy kolejną warstwę składników i przesypujemy solą i pieprzem.
Zalewamy całość oliwą.
Pasteryzujemy w piekarniku  w 160 stop. ok. 15 minut.


Ogórki z "Piekła Rodem"

OGÓRKI Z "PIEKŁA RODEM"



Składniki

2 kg ogórków
4 łyżki soli
2 główki czosnku

Zalewa

2,5 szklanki octu
4 szklanki wody
2 szklanki cukru
15 łyżek oleju
4 płaskie łyżki chilli

Ogórki kroimy na połówki, solimy i zostawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie odlewamy sok z ogórków i dodajemy pokrojony w małe plasterki czosnek.
Do odlanego soku dodajemy pozostałe składniki zalewy i gotujemy.
Gorącą zalewą zalewamy ogórki.
Pozostawiamy na kolejne 20 godzin.
Po tym czasie układamy dość ciasno w słoiczkach.
Zalewamy zimną zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce.

Kiszone ogórki z kalafiorem na ostro

KISZONE OGÓRKI Z KALAFIOREM NA OSTRO



Składniki:
1 litr wody
2 łyżki soli
koper
chrzan
czosnek
gorczyca
papryczka chilli

Całość zagotować i przestudzić.
W słoikach układać warstwami kalafior, ogórek, kalafior i w plasterkach papryczki.
Na dno i wierzch włożyć koper, czosnek i chrzan.
Zalać i odstawić w chłodne miejsce.


Pieczarki zapiekane w zalewie

PIECZARKI ZAPIEKANE W ZALEWIE



Składniki:

1 kg pieczarek
3 jajka
2 łyżki śmietany
bułka tarta
olej

Zalewa:

1 litr wody
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki octu
1 łyżka wegety
6 łyżek cukru
4 duże cebule
koncentrat pomidorowy
listek laurowy
owoc jałowca
ziele angielskie
kolorowy pieprz

Jajka rozmącić ze śmietaną. Pieczarki zanurzyć w jajku i obtoczyć bułką tartą.
Smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej w frytkownicy.
Osączyć i wkładać do słoików.
Zrobić zalewę, dodać cebulę w piórka i zagotować.
Ostudzoną zalewą zalać pieczarki i gotować ok. 15 minut.

Nalewka malinowa

NALEWKA MALINOWA



Składniki:

1 kg malin
1 litr spirytusu
1 litr wody
1/4 kg cukru

Przygotowanie:
Maliny włożyć do słoja i zalać spirytusem.
Po 4 tygodniach zlać nalewkę, przefiltrować.
Maliny połączyć z cukrem i wodą (zrobić wcześniej syrop lekko podgrzewając). Zamknąć słój i odstawić na tydzień. Po tygodniu przefiltrować przez bibułkę, połączyć ze spirytusem i rozlać do butelek.
Gotowa po 6 miesiącach.